♥ Modeoffer? ♥

Vad gör egentligen de olika modegrejer med kroppen? Kan vissa saker till och med mer skada än nytta?

För ett tag sedan läste jag en artikel i Cosmopolitan om just det här och det var så pass intressant och viktigt att jag tänkte skriva ett inlägg om det.

Slimmade underkläder
Visst vill vi alla komma i den där perfekta klänningen och att då slippa tänka på väck och liknanade, men slimmade trosor kan faktiskt vara farligt för dig. De kan nämligen trycka så hårt mot magen att man kan få halsbränna eller andnöd. Det man kan göra är att se till att bara ha trosorna (eller korsetten) i några timmar åt gången och skulle man känna att det gör ont eller att man inte kan ta ett djupt andetag så välj ett par som inte sitter lika tajt.




Behå med tunna band
En bra behå är a och o. Enligt en studie i USA så trycker tunna och tajta behåband mot en nerver som kan resultera i smärtor i nacken och tinningarna. I värsta fall kan det till och med förekomma känselbortfall i armar och händer. En enkel åtgärd är så klart att köpa en behå med bredare band, ju bredare desto bättre.



Supertajta jeans
Ju tajtare jeans du har desto mer ökar risken för svampinfektioner i underlivet. Det bästa vore ju att skippa de tajta jeansen helt och hållet eller i alla fall använda dem så sällan det går och att använda trosor av bomull som andas.



Högklackat
Visst är det snyggt att gå omkring i ett par riktigt snygga höga klackar, men hur bra är det egentligen om man gör det jämnt och ständigt (eller i alla fall ofta)? Höga klackar, eller killer heels, kan förkorta vadmuskeln och i extrema fall så kan man få svårt att ens stå på foten! Det bästa är att variera och ha skor med olika hög klack. Man kan även stretcha vadmuskeln för att förhindra att den förkortas.



Lågskor
Nu till sommaren så används ballerinas och sandler ganska flitigt och man kan ju tror att det ska vara skonsamt för fötterna, men faktum är att fotmusklerna bli överanstängda om man använder dem hela tiden. Helst bör man bara använda typ ballerinas ett par dagar i veckan. För att förebygga problem kan man skaffa ortopediska inlägg och man kan även göra övningar som stärker foten.



Stora och tunga väskor
Visst är det jättebra med väskor som rymmer massor men hur bra är det egentligen för kroppen? Bärs tunga och stora väskor på en axel under en lång period ger det en snedbelastning på skuldra och nacke vilket kan ge smärtor. Det man kan tänka på är att sträcka på sig så mycket det går och att endast bära omkring på max 10 procent av sin kroppsvikt i väskan. För behöver man verkligen allt man går omkring och släpar på?



Tunga örhängen
Visst man örhängen verka rätt harmlösa, men om man ofta går omkring med alldeles för tunga örhängen så riskerar man att få deformerade örsnibbar. Örsnibben kommer att sträckas ut och hålet kommer att rivas sönder om man har i dem länge. Den lättaste lösningen är så klart att inte använda tunga örhängen alls, men går inte det så ha i dem endast en kort tid. Börjar det blöda så ta ur örhängena på en gång.




Kommentarer
Postat av: simone

Bra att du tog upp detta, tror inte alla är medvetna om riskerna med kläderna - jeansen där faschnierar mig - när jag tänker på mamma som tonåring som fick ligga ner och min morfar stå över med tång och dra upp gylfen, såååå tighta jeans man ksulle ha :P

2010-06-10 @ 09:59:36
URL: http://fattybom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0